Kontakt

 • Ovde upišite kod
PVC stolarija

PVC STOLARIJA

Prednosti PVC Stolarije

pvc-stolarija-1
PVC stolarija je najpopularniji građevinski materijal za izgradnju vrata i prozora u Srbiji, ali i u svetu, a razloga za to je nekoliko. Odlična toplotna, kao i zvučna izolacija su najznačajnije karakteristike ovog materijala, a najpovoljnija cena svakako ne igra malu ulogu u tome što se drvena stolarija najčešće zamenjuje PVC stolarijom. Ušteda koja se postiže smanjivanjem električnih računa za grejanje i hlađenje prostora predstavlja pravu investiciju jer će se uloženi novac brzo isplatiti, a termalna izolacija je neophodna u Srbiji gde imamo ekstremne zime i ekstremna leta.

Ukoliko imate dileme u čemu su prednosti PVC stolarije u odnosu na klasičnu (drvenu) stolariju i druge vrste stolarije (aluminijumska, kombinovana itd) pokušaćemo to da objasnimo u sledećih nekoliko činjenica:

Ova vrsta stolarije proizvodi se od Polivinil hlorida (C2H3Cl)x ili skraćeno PVC koja se zbog svoje prilagodljivosti i niske cene koristi u razne svrhe. S obzirom da se radi o veštačkom materijalu, ne eksploatišu se prirodna šumska bogatstva pri izradi stolarije. Ovaj materijal se može u potpunosti reciklirati.

Toplotna izolacija

PVC stolarija pruža odličnu toplotnu izolaciju i tako stvara značajnu uštedu na troškovima grejanja. Toplotna izolacija odnosno prolaz toplote kroz površinu meri se u Watima po po kvadratnom metru Kelvina.

Uobičajena toplotna provodljivost prozora iznosi Uw = 1,3 W/m² K ili manje. Što je ovaj faktor (Uw) niži to znači da prozor ima manju toplotnu provodljivost i da bolje izoluje. Ukoliko je toplotna provodljivost prozora niža od 0,9 W/m² K govorimo o energetski izuzetno štedljivom prozoru. Kod stolarije moramo voditi računa da postoji razika između toplotne provodljivosti prozora (Uw) i toplotne provodljivosti samog stakla(Ug) koje čini najveći deo površine prozora. Njegova uobičajena provodljivost iznosi Ug= 1,1 W/m2K kada se radi o staklu 4-16-4 mm. Radi ilustracije pogledajte uporedne vrednosti toplotne provodljivosti određenih kategorija prozora.

Standarni PVC prozor

Drveni prozori

Aluminijumski prozori bez termo prekida

Aluminijumski prozori sa termo prekidom

Uw (W/m² K)

1,3

1,6

4,9

3,3

Zvučna izolacija

pvc-stolarija-3Sledeći bitan faktor kod stolarije jeste njena zvučna izolacija. PVC prozori pružaju zvučnu izolaciju i do 47 dB. Ukoliko je na primer spoljna buka 80dB pvc prozor sa zvučnom izolacijom od 30 dB smanjiće nivo ulične buke na 50 dB. Kao i kod toplotne izolacije (provodljivosti) i ovde veliku ulogu ima kvalitet i vrsta zastakljivanja, jer stakla na prozorima čine preko 70% površine PVC stolarije. U tom smislu i napomena da standardno 4/16/4 IZO staklo ima zvučnu izolaciju od 33 dB. Prema zvučnoj izolaciji (koju označavamo sa Rw) prozori i balkonska vrata razvrstavaju u pet klasa izolacije. Zvučna izolacija prozora i vrata određuje se izolacionom moći R koja se pokazuje dijagramom u zavisnosti od frekvencije u opsegu od 100 do 3150 Hz u trećinsko oktavnim skokovima. Za izražavanje zvučne izolacije prozora ili vrata jednim brojem koristi se ponderisana zvučna izolacija Rw.

 

pvc-stolarija-4Lakoća obrade i konstrukcije, lako se uklapaju u svaki ambijent. Otporan je na vatru. PVC materijal je nezapaljiv i ima sposobnost samogašenja. Ova vrsta stolarije ima mogućnost ugradnje posebno razvijenih sistema sigurnosnih okova što je čini dobrim rešenjem u cilju protivprovalnog obezbeđenja i do klase 3 (DIN V ENV 1627). Lakoća održavanja je jedna od komparativnih prednosti pvc stolarije. Ovakva vrsta stolarije je vrlo postojana, otporna je na UV zračenja, na mehanička oštećenja, nema rđe i truljenja, profili ne upijaju vodu. Održavanje se svodi na povremeno brisanje mekom krpom umočenom u sapunicu za razliku od drvene stolarije koju je neophodno redovno održavati premazivanjem farbom ili sredstvima za zaštitu drveta.

 

Ranije su se prozori i vrata uglavnom izrađivali od drveta koje vremenom propada i zahteva konstantnu zaštitu farbanjem, izvija se i omogućava prodor toplog ili hladnog vazduha u prostorije. Danas, zahtevi savremenog kupca su okrenuti ka energetskoj efikasnosti celih stambenih objekata koja podrzumeva i da materijal od kog se izradjuje stolarija poseduje iste osobine. PVC se zbog svojih osobina pokazao kao idealan materijal, sa jedne strane veoma otporan na atmosferske uticaje, dok objektu obezbeđuje idealnu zvučnu izolaciju, a sa druge strane kao materijal koji je veoma lak za održavanje i kod koga je konkurentna cena u odnosu na druge materijale.PVC stolarija je u našoj zemlji preuzela primat u odnosu na ostale materijale koji se koriste u procesu proizvodnje, tako da je više od trećine ugradjene stolarije u našoj zemlji od PVC-a.

PVC stolarija osobine

PVC stolarija je svojom širokom primenom u građevinarstvu i izuzetnim iskustvima u svakodnevnom životu uspela da promeni predrasude koje su postojale o njoj kao jeftinom materijalu, lošeg kvaliteta. Preuzela je primat u oblasti energetske efikasnosti u odnosu na ostale materijale i osvojila tržište svojim izuzetnim osobinama. U modernoj arhitekturi su konačno imali materijal koji se može naći u širokom spektru boja, a od kog se mogu izraditi i veoma zahtevni oblici prozora i vrata. Dugoročno gledano PVC stolarija je sa aspekta energetske efikasnosti tj. uštede energije veoma isplativa investicija. Ove činjenice su savremeni kupci svesni i to je jedan od razloga velike rasprostranjenosti ove vrste stolarije.

Stolarija od PVC-a svojim fizičkim karakteristikama, debljinom profila, stakla, komorama i slojevima ostvaruje i vrhunsku zvučnu izolaciju, te će se uticaj okoline na vaš dom značajno smanjiti. Isto važi i za poslovne prostore gde je neophodno radnicima obezbediti mir i tišinu kako bi se koncentrisali na rad i produktivnije proveli smene.

PVC prozori pružaju zvučnu izolaciju i do 47 decibela (dB). Ukoliko je na primer spoljna buka 80dB pvc prozor sa zvučnom izolacijom od 30 dB smanjiće nivo ulične buke na 50 dB.Polivinil hlorid je prilično stabilan materijal te garantuje i veću sigurnost vašeg doma, pritom određeni profili u sebi imaju i metalno jezgro, a mogu se ugraditi i čelični okovi posebno dizajnirani protiv obijanja.

Više od dve trećine svih zdravstvenih ustanova i tri četvrtine škola u EU ima prozore od PVC profila, zato što su zdravi, štede energiju i lako se održavaju.

PVC-om se može lako manipulisati i čak od profila sa sedam komora i tri stakla se mogu napraviti prozori ili vrata raznih oblika, a ne samo pravougaonih. Ovo je jako bitno za ljude koji žele da renoviraju stare građevine sa neobičnim, oblim konturama prozorskih otvora. U modernoj arhitekturi konačno imaju materijal koji se može naći u širokom spektru boja, a od kog se mogu izraditi i veoma zahtevni oblici prozora i vrata.

Profili PVC stolarije

Veka EFFECT LINE

EFFECTLINE je sistem profila sa pet komora, sa osnovnom dubinom ugradnje od 70 mm, predviđen za dva stakla i namenjen za upotrebu u stambenim i poslovnim objektima
OPŠIRNIJE

Veka SWING LINE

SWINGLINE je sistem profila sa pet komora, osnovnom ugradnom dubinom od 70mm, predviđen za dva stakla, sa specijalno oblikovanom čeličnom armaturom
OPŠIRNIJE

Veka SOFT LINE 82

SOFTLINE 82 je sistem sa sedam komora i tri stakla, osnovne ugradne dubine od 82 mm i ispunjava sve zahteve sigurnosti, funkcionalnosti i termoizolacije.
OPŠIRNIJE

Izaberite boju Vaše stolarije

 • PVC SWINGLINE Presek 01
 • PVC SWINGLINE Presek 02
 • PVC SWINGLINE Presek 03
 • PVC SWINGLINE Presek 04
 • PVC SWINGLINE Presek 05
 • PVC SWINGLINE Presek 06
 • PVC SWINGLINE Presek 07
 • PVC SWINGLINE Presek 08
 • PVC SWINGLINE Presek 09
 • PVC SWINGLINE Presek 10
 • PVC SWINGLINE Presek 01
 • PVC SWINGLINE Presek 02
 • PVC SWINGLINE Presek 03
 • PVC SWINGLINE Presek 04
 • PVC SWINGLINE Presek 05
 • PVC SWINGLINE Presek 06
 • PVC SWINGLINE Presek 07
 • PVC SWINGLINE Presek 08
 • PVC SWINGLINE Presek 09
 • PVC SWINGLINE Presek 10

/div>

© 2016 PVC stolarija Mondline. Sva prava zadržana.